Застосування газоподібного озону та його водного розчину для інактивації патогенних мікроорганізмів: огляд літератури - П’ятковський, Тарас (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Завдяки своїм потужним окислювальним властивостям озон є перспективним засобом дезінфекції і може використовуватися, як альтернатива традиційним засобам. Метою даної роботи було проведення аналізу літературних даних стосовно ефективності газоподібного озону та його водного розчину проти патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів чи їх сурогатів. Опрацьовано більше 150 англомовних джерел, з яких 72 вибрано для даного огляду. Для ілюстрації ефективності озону проти бактерій, бактеріальних біоплівок та вірусів дані з вибраних публікацій зібрано у таблицях по відповідних групах мішеней дії дезінфектанта. У випадках представлення даних у оглянутих публікаціях у вигляді кінетичних кривих обиралися максимальні значення інактивації. Показано, що як газоподібний озон, так і його водний розчин знайшли широке застосування завдяки їх потужним бактерицидним властивостям. Зазначається, що озон є ефективним окисником, який знешкоджує грам-негативні, грам-позитивні та спороутворюючі мікроорганізми, утворені ними біоплівки, а також грибки, найпростіші, віруси та пріони. Серед галузей, які впровадили чи можуть впровадити застосування озону є медицина (включаючи стоматологію та фармацію), а також харчова промисловість та рекреаційна галузь. Однією з помітних переваг застосування озону є його відносно короткий період напіврозпаду з перетворенням у нетоксичний кисень. Також зазначається, що обробка озоном є нетермічною і дозволяє його застосовувати для обробки свіжих фруктів та овочів. Основними недоліками та проблемою для безпечного впровадження є токсичність озону при перевищенні гранично допустимої концентрації у повітрі, корозійна активність та вибухонебезпечність при високих концентраціях Отримано: 01.06.2023| Переглянуто: 04.08.2023 | Прийнято: 31.08.2023