Роль мікробних біоплівок при розвитку ускладнень дихальної системи у пацієнтів з СOVID-19: огляд літератури - Кочнєва, Олена; Коцар, Олена (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Одним із ускладнень СOVID-19 є розвиток гострої дихальної недостатності, що може потребувати штучної вентиляції легень із використанням ендотрахіальної трубки для корекції стану гіпоксемії. Однак утворення біоплівок в процесі інтубації хворих може стати ризиком розмноження мікроорганізмів, здатних викликати важкі ускладнення. Тому, актуальним питанням стає дослідження мікробного складу біоплівок, який викликає такі захворювання. Мета дослідження полягала в аналізі та узагальненні даних сучасних досліджень, які стосуються вивчення ролі мікробних біоплівок та їх впливу на розвиток ускладнень дихальної системи у пацієнтів з СOVID-19. Після проведеного аналізу літератури встановлено, що в структурі біоплівок, виділених з ендотрахеальних трубок у пацієнтів із COVID-19 більшу частку складали Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa і Candida albicans. При цьому рівень резистентності до антимікробних препаратів серед виділених штамів складав майже 70 %. При дослідженні зразків з ендотрахеальних трубок були виявлені представники мікробіому легень, Prevotella spp., деякі види Streptococcus, Veillonella. Однак при дослідженні мікробного складу біоплівок, виділених з ендотрахеальних трубок, домінували саме патогенні представники, такі як, Pseudomonas spp., Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Stenotrophomonas spp., Enterobacterales, Haemophilus spp. та Actinomyces spp. Зміни складу мікробіому легень у хворих з СOVID-19 можуть призводити до розвитку важких ускладнень, які супроводжуються утворенням біоплівок. Мікроорганізми у біоплівках можуть бути резервуаром для вторинних легеневих інфекцій, що впливає на тривалість використання штучної вентиляції легень та прибування пацієнтів з COVID-19 у відділеннях інтенсивної терапії. Розробка та впровадження ефективних заходів для профілактики та лікування інфекцій, пов’язаних з утворенням біоплівок є важливим завданням для сучасної медичної практики Отримано: 18.05.2023 | Переглянуто: 28.07.2023 | Прийнято: 31.08.2023