Сучасні методи дослідження вегетативних функцій у дітей із синкопе: огляд літератури - Ковальчук, Тетяна (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Вивчення вегетативних функцій у дітей із некардіогенними синкопе дозволяє покращити диференційну діагностику та лікувальну тактику у дітей залежно від патогенетичних механізмів розвитку непритомності. Метою дослідження був аналіз сучасних наукових досягнень у вивченні вегетативних функцій у дітей із різними видами синкопе. В огляді використані повні тексти англомовних статей, опубліковані у період з січня 2018 року по грудень 2022 року та розміщені у базах даних PubMed Medline і Scopus. Встановлено, що тест активного ортостазу, тілт-тест, дослідження циркадних ритмів артеріального тиску та варіабельності серцевого ритму є найбільш застосованими функціональними вегетативними тестами у педіатричній практиці. Вони дозволяють оцінити спектр патологічних серцево-судинних реакцій у положенні стоячи; ідентифікувати типи ортостатичної гіпотензії та причини ортостатичної непереносимості; діагностувати ортостатичну гіпертензію, синдром постуральної ортостатичної тахікардії, пресинкопе або синкопе; диференціювати симпатичну і парасимпатичну вегетативні дисфункції та психогенні транзиторні втрати свідомості і епілепсію; рекомендувати ортостатичні тренування, як метод лікування синкопе з ортостатичним механізмом розвитку. Попри це, не існує консенсусного підходу щодо визначення вегетативних розладів і методології проведення функціональних вегетативних тестів у дітей різного віку із врахуванням їх статі, індексу маси тіла та часу оцінки впродовж доби. Таким чином, функціональні вегетативні тести є додатковими методами фізикального та інструментального обстеження пацієнта, які дозволяють ефективно оцінити стан вегетативної нервової системи та ймовірні механізми розвитку синкопе, диференціювати транзиторні втрати свідомості, стратифікувати майбутні ризики та оптимізувати лікувально-профілактичну тактику ведення дитини, базуючись на індивідуальному пацієнт-центрованому підході Отримано: 02.06.2023 | Переглянуто: 07.08.2023 | Прийнято: 31.08.2023