Поширення антибіотикорезистентних мікроорганізмів та механізми їх передачі від тварини до людини - Загричук, Оксана; Загричук, Олеся; Федонюк, Лариса; Білик, Ярослав (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Антимікробні засоби мають важливе значення для лікування та профілактики інфекційних захворювань як людей, так і тварин. Однак, поява та поширення мікроорганізмів, резистентних до антибіотиків, стала глобальною проблемою Всесвітньої організації охорони здоров'я. Передача антибіотикорезистентних макроорганізмів від тварин до людини здійснюється прямо чи опосередковано через навколишнє середовище. Таке їх поширення впливає на епідеміологію резистентних бактеріальних інфекцій у людей. Отже, мета дослідження полягала в тому, щоб за даними наукової літератури встановити та проаналізувати способи поширення та механізми передачі стійких до антимікробних засобів мікроорганізмів від тварини до людини, з’ясувати досвід різних країн щодо вирішення проблем антибіотикорезистентності. За допомогою методів аналізу та систематизації наукових досліджень вчених різних країн світу з’ясовано, що антимікробні засоби ще із середини ХХ сторіччя часто використовують в сільському господарстві як добавки в кормах, так і для підтримки здоров’я та покращення продуктивності тварин. Продукти харчування тваринного походження на всіх стадіях харчової обробки також часто містять велику кількість стійких до антибіотиків мікроорганізмів. Виявлено значну спорідненість між лікарськими засобами, які використовуються в гуманній медицині та у ветеринарії. Зазначено, що складні соціально-економічні умови, обмежені лабораторні потужності та відсутність контролюючих органів в країнах, що розвиваються, також створюють сприятливі умови для поширення антибіотикорезистентних збудників. Внаслідок чого значно ускладнюється або стає неможливим лікування багатьох інфекційних захворювань людей. Застосування антибіотиків повинно супроводжуватися постійним і посиленим контролем за їх розповсюдженням у ланцюгу «тварина–людина–навколишнє середовище», раціональним призначенням у гуманній, ветеринарній медицині та харчовій промисловості для того, щоб мінімізувати ризики невиправданого їх використання Отримано: 03.04.2023 | Переглянуто: 02.06.2023 | Прийнято: 26.06.2023