Метод покращення мозкового кровообігу за допомогою боксерських та ортодонтичних кап - Тимченко, Андрій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
У зв’язку з активними бойовими діями на території України значно зросли показники загострень хронічних хвороб, травматизації ділянки голови та хребтового стовпа за рахунок як вогнепальних поранень, так і за рахунок підвищеного силового навантаження на опорно-руховий апарат. Питання удосконалення реабілітаційних підходів є актуальним у зв’язку з наявною статистикою патологій кровопостачання головного мозку. Враховуючи потребу в доступних та ефективних методах відновлення опорно-рухового апарату, дане дослідження мало за мету дослідити ефективність впливу ортодонтичних та боксерських кап на стан кровоносних судин головного мозку. На базі Київського обласного центру ментального здоров’я досліджено п’ять пацієнтів з контузією та посттравматичним стресовим розладом в анамнезі за допомогою фізикального обстеження та реоенцефалографії. Застосування ортодонтичних та боксерських кап показало позитивну динаміку у відновленні роботи м’язів щелепно-лицевої ділянки, компенсацію висоти прикусу і задовільне кровопостачання структур головного мозку у порівнянні з вихідними даними. Аналіз реоенцефалограм показав реоенцефалографічні ознаки покращення мозкового кровообігу: виявлено зниження спазму артеріальних стінок мозкових судин, компенсацію дефіциту кровопостачання, поліпшення кровообігу у каротидному басейні та венозного відтоку в дефіцитному режимі. У обстежених осіб з перенесеними травмами, больовим синдромом та постійними механічними навантаженнями на опорно-руховий апарат відмічено зниження больових відчуттів та покращення симетричності роботи м’язів в уражених анатомічних ділянках на фоні носіння ортодонтичних та боксерських кап. Отримані результати можуть бути впроваджені у протоколи реабілітаційного відновлення пацієнтів із контузією, струсом мозку, травмами хребта та черепа. Доступність та ефективність запропонованої методики дозволяє застосовувати її для пацієнтів із хронічними хворобами серцево-судинної системи, особливо ускладненим кровопостачанням структур головного мозку Отримано: 05.04.2023| Переглянуто: 25.05.2023| Прийнято: 26.06.2023