Кардіо-респіраторна витривалість осіб із різним рівнем артеріального тиску - Вадзюк, Степан; Табас, Петро (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Оцінка кардіо-респіраторної витривалості в осіб із різним рівнем артеріального тиску є одним із ключових факторів попередження розвитку захворювань серцево-судинної системи. Мета роботи полягала у проведенні порівняльної оцінки кардіо-респіраторної витривалості, рівня максимального споживання кисню та результатів проби Руф’є в осіб із різним рівнем артеріального тиску. Обстежено 320 осіб, із яких сформовано 4 групи згідно вихідного рівня артеріального тиску. Усім обстежуваним після вимірювання вихідного артеріального тиску та частоти серцевих скорочень проведено пробу Руф’є (30 присідань протягом 45 секунд), після чого виконано повторне вимірювання частоти серцевих скорочень через 15 секунд, 1 хвилину та вимірювання артеріального тиску через 3 хвилини. Визначення рівня максимального споживання кисню проводилося згідно формули. Представники групи із нормально-низьким та нормальним артеріальним тиском мають достовірно більший рівень максимального споживання кисню. У осіб із нормально-високим артеріальним тиском та гіпертонічною хворобою першого ступеня протягом добового моніторування артеріального тиску виявлено більший рівень систолічного та діастолічного артеріального тиску як в денний, так і в нічний період порівняно із особами із нормальним та нормально-низьким рівнем артеріального тиску. Проаналізовано, що особи із нормально-низьким артеріальним тиском мають більшу кардіо-респіраторну витривалість, ніж особи із нормально-високим артеріальним тиском та гіпертонічною хворобою першого ступеня. Результати роботи можуть бути використані лікарями кардіологами та лікарями загальної практики з метою раннього виявлення та попередження захворювань серцево-судинної системи, а також фізіологами при подальшому вивченні особливостей функціонування серцево-судинної системи Отримано: 23.03.2023| Переглянуто: 18.05.2023| Прийнято: 26.06.2023