Експериментальна транслокація кишкових бактерій спричинена закритою травмою живота, гострою крововтратою, внутрішньою кровотечою - Покришко, Олена; Хоменко, Віталій (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Бактеріальна транслокація відіграє важливу роль у розвитку поліорганної недостатності, яка розвивається в результаті травми. Ступінь вираженості транслокації бактерій пропорційний ступеню крововтрати й ушкодження. Метою дослідження було встановлення спектру мікроорганізмів, які брали участь у явищі транслокації, їх популяційного рівня, та вивчення напрямку змін у мікроекології мезентеріальних вузлів та тканині печінки білих щурів зі змодельованими закритою травмою живота, крововтратами (гостра крововтрата, внутрішня кровотеча) та їх поєднанням. Досліди виконано на 36 щурах-самцях. Біологічний матеріал (мезентеріальні лімфовузли, тканину печінки) брали стерильними інструментами через 7 та 14 год. від початку експерименту, проводили гомогенізацію, після чого висівали на відповідні середовища згідно з лабораторними настановами. Виділені бактерії ідентифікували за допомогою аналізатора Vitek-2 Compact 15 (bioMérieux, France), їх популяційний рівень оцінювали у log10 КУО/г. Бактеріальну транслокацію вважали наявною, коли позитивний результат отримували одночасно в мезентеріальних лімфовузлах і в тканині правої долі печінки. Встановлено, що в транслокації головну роль відіграють E. coli, P. stuartii, P. mirabilis, P. aeruginosa. Поєднання травми живота з гострою крововтратою супроводжувалася транслокацією ще й K. pneumoniae. Травма, поєднана з гострою крововтратою, викликає додатково транслокацію E. faecalis, E. cloacae, E. faecium; а з внутрішньою кровотечою – транслокацію S. aureus, S. epidermidis. Спектр мікроорганізмів, здатних до транслокації, був різноманітнішим і багатокомпонентним, якщо травму поєднували із внутрішньою кровотечою. Через 14 год. після нанесення травми спостерігали тенденцію до зростання популяційного рівня виділених бактерій, у порівнянні з даними, отриманими через 7 год. В усіх дослідних групах штами E. coli висівали у найбільших концентраціях Отримано: 22.03.2023| Переглянуто: 16.05.2023| Прийнято: 26.06.2023