Індивідуально-психологічні особливості та стан психосоціальної адаптації учасників бойових дій з непсихотичними психічними розладами, які перенесли захворювання на COVID-19 - Коваль, Маріанна (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2023)
Актуальність теми визначається важливістю результатів дослідження індивідуально-психологічних особливостей, копінг-поведінки та стану психосоціальної адаптації учасників бойових дій, які перехворіли на COVID-19, для розробки персоналізованих лікувально-реабілітаційних заходів. Метою дослідження було визначення патохарактерологічних характеристик, особливостей копінг-репертуару та психосоціальної дезадаптації в осіб, які брали участь у бойових діях, хворіють на непсихотичні психічні розлади, і перенесли коронавірус, у порівняльному аспекті. Обстежено 132 чоловіка-учасника бойових дій з непсихотичними психічними розладами, які не хворіли на COVID-19, та 120 таких же військових, які перенесли коронавірусну інфекцію, з використанням Стандартизованого методу дослідження особистості, опитувальника «Способи долаючої поведінки» та методики діагностики соціально-психологічної адаптації. Встановлено, що бійцям, які перенесли захворювання на COVID-19, притаманні специфічні особистісні характеристики, що можуть розглядатися в якості патохарактерологічних трансформацій і ознак невротизації. Стрижневі патохарактерологічні зміни представлені стійкими тривожно-депресивними та гіпостенічними рисами, а допоміжними психопатологічними конструктами є стійкі емоційно-лабільні, астенічні, іпохондричні та дисфоричні прояви. Для них також характерні зміни копінг-репертуару з переважанням неконструктивних стратегій втечі-уникнення та конфронтації, із дезактуалізацією конструктивних копінг-стратегій планування вирішення проблеми, пошуку соціальної підтримки самоконтролю, та позитивної переоцінки, а також виражені прояви психосоціальної дезадаптації в усіх ключових сферах. COVID-19 є чинником, що обтяжує психопатологічні прояви, сприяє формуванню патохарактерологічних рис і поглиблює психосоціальну дезадаптацію учасників бойових дій з непсихотичними психічними розладами. Одержані дані дають можливість персоналізувати лікувально-реабілітаційні та профілактичні заходи з урахуванням патохарактерологічних індивідуально-психологічних особливостей та копінг-поведінки, а також удосконалити існуючі програми соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій Отримано: 20.03.2023 | Переглянуто: 01.06.2023 | Прийнято: 26.06.2023