Морфометрична оцінка вивчення особливостей вікового ремоделювання артеріального русла яєчника - Гнатюк, М. С.; Нестерук, С. О.; Твердохліб, В. В.; Татарчук, Л. В. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Особливостями вікового ремоделювання органного артеріального русла до сьогодні цікавляться морфологи та клініцисти. Необхідно вказати, що вікові особливості ремоделювання артерій яєчника залишаються маловивченими. Мета дослідження – морфометрично вивчити особливості вікового ремоделювання артеріального русла яєчника. Матеріали і методи. Морфометрично досліджено структурну вікову перебудову артеріального русла яєчника 60 білих щурів-самок, яких поділили на 2 групи: перша нараховувала 30 тварин віком 6 місяців, друга – 30 щурів віком 24 місяці. Евтаназію тварин здійснювали кровопусканням в умовах тіопенталового наркозу. З яєчників виготовляли гістологічні мікропрепарати, на яких морфометрично визначали зовнішній та внутрішній діаметри, товщини інтими, медії, адвентиції, висоту ендотеліоцитів, діаметр їх ядер, ядерно-цитоплазматичні відношення у цих клітинах, відносні об′єми ушкоджених ендотеліоцитів, індекси Вогенворта, Керногена артерій дрібного та середнього калібрів. Кількісні показники обробляли статистично. Результати. Встановлено вікову структурну перебудову артерій яєчника, яка характеризувалася збільшенням товщини медії, адвентиції, атрофією інтими, порушенням відношень між їхніми морфометричними параметрами, зростанням кількості ушкоджених ендотеліоцитів. Виявлені структурні зміни домінували в артеріях дрібного калібру досліджуваного органа. Висновки. Вікові особливості ремоделювання артерій яєчника характеризуються їх потовщенням, звуженням просвіту, атрофією ендотеліоцитів, зростанням товщини медії та адвентиції, відносного об’єму ушкоджених ендотеліоцитів, індексу Вогенворта, зниженням індексу Керногана. Вираження вікової структурної перебудови артеріального русла яєчника домінує в артеріях дрібного калібру.