Вимоги до рівня підготовки докторів філософії із медсестринства: результати анкетування стейкхолдерів - Синенко, М. Ю.; Марущак, М. І.; Чорномидз, А. В. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Зростання здібностей медсестринського персоналу є важливою стратегією для досягнення цілей сталого розвитку та зміцнення системи охорони здоров’я. Мета дослідження – проаналізувати потреби закладів медичної освіти у фахівцях ступеня доктора філософії з медсестринства та вимоги до них, а також можливості освітньо-наукової програми за спеціальністю 223 «Медсестринство», яка реалізується в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, забезпечити необхідний рівень підготовки таких спеціалістів. Матеріали і методи. Для реалізації поставленої мети було розіслано на електронні поштові скриньки 30 закладів медичної освіти листи-прохання щодо згоди взяти участь в анкетуванні. У результаті, 10 закладів надали свої згоди на проходження анкетування та надіслали заповнені анкети. Результати. Основні вимоги до докторів філософії з медсестринства з боку зовнішніх стейкхолдерів такі: дуже високий рівень теоретичної та практичної підготовки з формуванням значної кількості необхідних компетентностей, які забезпечуються освітньо-науковою програмою за спеціальністю 223 «Медсестринство», що реалізується в Тернопільському національному медичному університеті (ТНМУ) імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. При цьому рекомендується переглянути і повною мірою забезпечити формування психолого-педагогічних компетентностей та уміння застосовувати отримані знання у споріднених спеціальностях галузі 22 «Охорона здоров’я». Якість підготовки фахівців на третьому рівні вищої освіти з медсестринства підтверджується високою зацікавленістю зовнішніх стейкхолдерів у прийомі на роботу (70 %) та готовністю рекомендувати іншим керівникам брати на роботу (100 %) випускників ТНМУ зі спеціальності «Медсестринство». Висновки. Освітньо-наукова програма за спеціальністю 223 «Медсестринство», що реалізується в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, забезпечує високий рівень підготовки докторів філософії з медсестринства.