Чому медичним сестрам потрібні культурологічні знання? - Єзнах, Анна (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Культурологічні знання є основою культурних компетенцій медичного персоналу також. Це важливо, коли стикаються із культурним розмаїттям і людьми з культурно різноманітного світу. Мета дослідження – презентувати розуміння терміну «культурологічні знання» медичним сестрам та виявити значення культурних знань у контексті культурних та міжкультурних компетенцій у їх професійній практиці. Матеріали і методи. У вибірку для дослідження входили медсестри (студенти медсестринського факультету другого циклу Вищої інноваційної школи «Колегіум Мазовія» в Сєдльце, Польща). Використовували у ньому такі методи: кабінетне дослідження та якісне дослідження випадку. Було проведено вісім індивідуальних асинхронних онлайн-інтерв’ю, застосували якісний «смислоорієнтований» аналіз із кодуванням і тлумачення значень. Результати. Медичні сестри визначають поняття «культурологічні знання», як: знання про культурні та релігійні відмінності, що дає можливість цілісного догляду за пацієнтами; знання про навколишній світ, можливість адекватної поведінки відносно людей із культурно різноманітного світу та їх толерантність; знання звичаїв різних соціальних груп (національних, релігійних); здатність адаптуватися та ефективно функціонувати в культурно різноманітному середовищі; розвиток культурної чутливості; повага до людей із культурно різноманітного світу; відсутність упереджень і стереотипів щодо людей із культурно різноманітного світу; духовні і матеріальні блага суспільства. Культурологічні знання, які розглядають як основу культурних та міжкультурних компетенцій, дають цілісне, культурно різноманітне обслуговування пацієнтів; повагу, тактовність, відкритість, відповідну поведінку щодо пацієнтів із культурно різноманітного світу (різне ставлення до здоров’я та хвороб). Висновки. Випадки, представлені у дослідженні, є аутотелічними (когнітивний аспект і практичні), а також показано ширший контекст культурних компетенцій медичних сестер, які при наданні допомоги застосовують культурологічні знання.