Показники варіабельності серцевого ритму в дітей із синкопе внаслідок ортостатичної гіпотензії - Ковальчук, Т. А. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Ортостатична гіпотензія у дітей може супроводжуватися такими симптомами, як запаморочення і синкопе та часто є проявом барорефлекторної недостатності на тлі вегетативного дисбалансу. Варіабельність серцевого ритму (ВСР) є одним із найефективніших методів оцінки модуляції вегетативної нервової системи та її балансу. Мета дослідження – вивчити особливості модуляції вегетативної нервової системи у дітей із синкопе внаслідок ортостатичної гіпотензії (СВОГ) з використанням показників ВСР. Матеріали і методи. Обстежено 25 дітей віком 8–17 років із діагнозом СВОГ та 41 практично здорову дитину. Для діагностики СВОГ використовували діагностичні критерії Європейської асоціації кардіологів (2018). Усім пацієнтам виконано збір скарг та анамнезу, фізикальне обстеження, тест активного ортостазу, електрокардіографію у 12 відведеннях, ехокардіографію, електроенцефалографію та холтерівське моніторування впродовж 24 год з оцінкою параметрів ВСР. Результати. У дітей із СВОГ, порівняно зі здоровими респондентами, жодних відмінностей у часових показниках ВСР SDАNN, RMSSD та pNN50 не було (p<0,05). Такі результати в цілому свідчать про нормальну активність гуморальних впливів та центральних осциляторів на тлі збалансованих парасимпатичних впливів на серцево-судинну систему в дітей із синкопе. Однак у групі СВОГ спостерігалися підвищені показники TP (10502,59±1526,62) мс2; (5482,44±396,87) мс2; р=0,0016), VLF ((5768,27±774,29) мс2; (3906,29±269,09) мс2; р=0,046) та LF/HF (1,75±0,18) ум. од.; (1,29±0,09) ум. од.; р=0,044). Були виявлені кореляції між кількістю епізодів синкопе та показниками SDANN (r=-0,62; p=0,002) і RMSSD (r=-0,46; p=0,03), тривалість останнього епізоду пресинкопе та VLF (r=0,44; p=0,04), тривалість останнього епізоду синкопе та LF/HF (r=0,57; p=0,006), середнім добовим значенням інтервалу PQ та SDANN (r=0,64; p=0,001) і RMSSD (r=0,63; p=0,002), середнім добовим значенням інтервалу QT та SDANN (r=0,43; p=0,04) і RMSSD (r=0,43; p=0,05) у пацієнтів із СВОГ. Висновки. Маркерами патологічної вегетативної регуляції у дітей із СВОГ є частотні показники ВСР – TP, VLF, LF/HF, зростання яких є свідченням переважання симпатичного контуру регуляції серцевого ритму на тлі підвищення барорефлекторної активності серця та порушення адаптаційно-компенсаторних можливостей серцево-судинної системи, у тому числі активності центральних контурів регуляції ритму серця.