Особливості порушень серцевого ритму у пацієнтів з інфарктом міокарда без елевації сегмента ST залежно від ступеня ураження коронарних артерій - Масловський, В. Ю. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Вступ. Розповсюдженість інфаркту міокарда та його провідна роль у структурі загальної та серцево-судинної смертності спонукає для пошуків предикторів несприятливого перебігу захворювання та пошуків оптимальних засобів для профілактики несприятливих подій. Мета дослідження – встановити особливості порушень серцевого ритму в пацієнтів з інфарктом міокарді без елевації сегмента ST залежно від ступеня ураження коронарних артерій. Матеріали і методи. В дослідженні взяли участь 156 пацієнтів із NSTEMI у віці від 38 до 80 років. Усіх хворих обстежено згідно з діючим протоколом лікування пацієнтів із гострим коронарним синдромом без елевації сегмента ST та проведено добове моніторування ЕКГ за холтером на 3–5 добу після госпіталізації у стаціонар. Результати. Встановлено, що ступінь ураження коронарних артерій позитивно корелює з імовірністю виникнення тяжких несприятливих шлуночкових аритмій та епізодів безбольової ішемії міокарда в ранньому періоді. Висновки. Завдяки визначенню сумарного бала ураження коронарних артерій можливо стратифікувати несприятливий перебіг NSTEMI, зокрема виникнення фатальних шлуночкових аритмій у ранньому періоді.