Особливості використання якісних методів досліджень в охороні здоров’я, зокрема у громадському здоров’ї та медсестринстві - Шульгай, А. Г.; Сатурська, Г. С.; Панчишин, Н. Я.; Слободян, Н. О. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2022)
Резюме. Якісні методи досліджень в охороні здоров’я – це ефективний науковий ресурс, що представляє практичні стратегії та методи використання якісних досліджень і включає основну логіку та обґрунтування результатів дослідження для прийняття якісних дослідницьких рішень. Методологія якісного дослідження дає змогу дослідникам вивчати соціальні та поведінкові проблеми, пов’язані з громадським здоров’ям та медсестринством, які неможливо досягти за допомогою кількісних методів. Ключові аспекти методології якісних досліджень включають вибір та опис проблеми, формулювання основного питання та напрямків роботи, набір учасників, дотримання правильного процесу аналізу даних та подання результатів для публікації. Мета дослідження ‒ розглянути особливості використання різноманітних якісних методів наукових досліджень в охороні здоров’я, зокрема у громадському здоров’ї та в медсестринстві. Матеріали і методи. Здійснено аналіз доступних інформаційних ресурсів мережі «Internet», іноземних фахових видань, медичної бази даних MEDLINE/PubMed за останні п’ять років. Застосовано метод інформаційного пошуку та аналітико-порівняльний метод. Результати. Якісні дослідження є незамінимими у деяких сферах, оскільки надають можливість з’ясувати значення хвороби для пацієнтів і її вплив на якість їхнього життя. Вони також часто багатші з точки зору знань про соціальний та особистий досвід. Незважаючи на певні недоліки якісного дослідження, вони є унікальними і дозволяють вирішувати наукові завдання в охороні здоров’я, зокрема у громадському здоров’ї та в медсестринстві, які неможливо вирішити шляхом використання методів кількісного дослідження. Висновки. Якісні дослідження займають важливе місце в медицині, громадському здоров’ї та в медсестринській науці й набувають все більшого значення. Якісні дослідження в галузі медсестринства в основному стосуються життєвого досвіду пацієнтів і медсестер. Для набуття фахових компетентностей доцільно ширше використовувати якісні методи досліджень у навчальному процесі при підготовці фахівців охорони здоров’я, зокрема магістрів громадського здоров’я та медсестринства.