ВПЛИВ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НА ПЕРЕБІГ COVID-19 - Ястремська, С. О.; Креховська-Лепявко, О. М.; Локай, Б. А.; Буштинська, О. В.; Даньчак, С. В. (Вісник медичних і біологічних досліджень, 2021)
Резюме. Перший відомий випадок інфікування новим коронавірусом був зафіксований більше ріку тому в китайській провінції Хубей. Місто Ухань, в якому було зареєстровано більше половини випадків зараження та смерті в результаті COVID-19, стало відомим у всьому світі як оригінальний епіцентр вірусу. Під час спалаху вірусу COVID-19 захворіло понад 14,7 млн людей. Щонайменше 610 200 людей загинули. Мета дослідження – проаналізувати та систематизувати літературні дані про вплив хронічних захворювань на прояви інфекції COVID-19. Матеріали і методи. У дослідженні використані публікації світової наукової літератури про інфекцію COVID-19, зокрема про причини та механізми її розвитку, лікування, ускладнення та її наслідки, а також вплив різних хронічних розладів на перебіг COVID-19. Результати. Центром контролю та профілактики захворювань США був проведений аналіз вибірки пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19, у 14 штатах США в березні 2020 р. У ході даного аналізу було встановлено, що у більшості пацієнтів (89 %) мали місце супутні захворювання, а 94 % осіб були у віці 65 років і старше. Рівень летальних випадків у віці до 60 років становив 1,4 %. В осіб віком більше 60 років відмічалось підвищення рівня смертності до 4,5 %. Для людей у віці більше 80 років рівень смертності від COVID-19 становить 13,4 %. Окрім того, було встановлено, що для людей похилого віку не характерний типовий перебіг COVID-19. Висновки. Частота випадків хронічних захворювань зростає у всьому світі. Пандемія COVID-19 стала однією з найскладніших глобальних пандемій. Вважається, що хронічні захворювання є однією з основних причин різних загрозливих для життя ускладнень COVID-19 та одним з основних факторів несприятливого прогнозу для пацієнтів.