ПСИХОЕМОЦІОНАЛЬНИЙ СТАТУС І ЙОГО КОРЕКЦІЯ ПРИ ЗАГРОЗІ ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ - Nahornaia, V. F.; Tatarova, A. M.; Hura, L. N. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2018)
Обстежена група практично здорових не вагітних, вагітних і пацієнток з загрозою переривання (167 жінок). По клінічному опитуванні для виявлення неврозних станів (К.К.Яхин, В.М.Менделевич) знайдено, що у практично здорових не вагітних жінок по різних шкалах станів психоемоціонального здоров’я в цілому від 6,7 % (ШВН) до 33,3 % (ШИТР) жінок, під час фізіологічної вагітності - від 13,3 % (ШТ) до (27, 9 %) пацієнток. При загрозі переривання психоемоційний статус характеризується станом дезадаптації або гіперадаптації. Застосування ДЄНС в комплексній терапії дозволило знизити медикаментозну нагрузку і зберегти вагітність у всіх обстежених. В групі порівняння вагітнсть збережена у 93 % випадків за рахунок довготривалої гормональної терапії.