ПРОГНОЗ ЗВИЧНОГО НЕВИНОШУВАННЯ ВАГІТНОСТІ, АСОЦІЙОВАНОГО З ГЕНЕТИЧНИМИ ФОРМАМИ ТРОМБОФІЛІЇ - Loskutova, T. O.; Davydenko, N. V.; Kriachkova, N. V.; Petulko, A. P. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2017)
Мета дослідження. Визначити прогностичну значущість маркерів тромбофілії, ендотеліальної дисфункції, артеріальної гіпертензії та патології фолатного циклу в розвитку звичного невиношування вагітності. Матеріали та методи дослідження. Проведено комплексне клінічне та лабораторне обстеження 109 жінок зі ЗНВ та 34 здорових вагітних. Методом ПЛР визначали поліморфізм в генах фактора V Leiden 1691 G→A, протромбіну 20210 G→A, інгібітору активатора плазміногену 1 типу 5G/4G, фібриногену β 455 G→A, параоксонази-1 192 Q→R, метилентетрагидрофолатредуктази 677 C→T і ангіотензиногену поліморфізм 235 M→T. Застосовували методи параметричної та непараметричної статистики. Результати дослідження. Проведене дослідження показало, що прогностичну цінність, щодо ЗНВ є наявність спадкових дефектів в системі гемостазу (гетерозиготні мутації генів фатора V Leiden 1691 GA (р<0,05, OR=5,31; 95 % DI 1,52-18,53), протромбіну 20210 GA OR=13,04; 95 % DI 1,71-99,51), гомозиготні патологічні поліморфізми гена PAI-1 4G/4G (р<0,05, OR=7,57; 95 % DI 1,7-33,38), фібріногена β -455 АA (р<0,05, OR= 10,87, 95 % DI 1,42-83,27)-455 G → A) та фолатного циклу: гетерозиготи 677 СТ MTHFR (р<0,05, OR=2,56; 95 % DI 1,0-6,15), 677 ТТ (р<0,05, OR=8,26; 95 % DI 1,07-63). Прогностичну значимість крім того мають спадковий ускладнений тромботичний анамнез, наявність ожиріння, гіпертонічної хвороби та НЦД за гіпертонічним типом. Була виявлена висока частота мультигенних форм тромбофілії (два і більше дефекти) у пацієнток зі звичним невиношуванням вагітності - 80,7%. При цьому найбільш часто виявлялися патологічні поліморфізми, що обумовлюють дефекти фібринолізу в поєднанні з дісфібріногенемієй. Висновки. Для попередження поторних репродуктивних втрат, у пацієнток зі ЗНВ в анамнезі, при виключенні інших причин необхідно проводити обстеження на наявність поліморфізму генів згортаючої системи крові та фолатного циклу.