ПРОФІЛАКТИКА ПЕРИНАТАЛЬНИХ ВТРАТ ПРИ СИФІЛІСІ. - Yaremchuk, T. P.; Sira, O. T.; Hrabovska, T. V.; Lutsyk, T. O.; Marchenko, N. Ye. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Методи профілактики перинатальних втрат при сифілісі визначені на основі вивчення клініко-епідеміологічних особливостей і структури репродуктивних та перинатальних втрат серед 712 випадків сифілісу у вагітних в ЛОКПЦ, ЛОКЛ та ЛКОШВД № 1 в 2011–2015 роках. Профілактика перинатальних втрат складається з організаційних заходів Ж/К щодо раннього звернення вагітних у межах І триместру з приводу доношування вагітності й охоплення реакцією Вассерманна всіх вагітних при 1-му зверненні в Ж/К, поліпшення санітарно-просвітницької роботи акушерів-гінекологів і сімейних лікарів серед населення та молоді навчальних закладів, особливо підлітків, з метою роз’яснення здорового способу життя, попередження інфікування населення сифілісом та іншими збудниками сексуально- трансмісивних інфекцій, особливо підлітків, соціальної адаптації підлітків і їх статевого виховання.