ХРОНІЧНІ ВІРУСНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЯК ПРИЧИНА ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ ЖІНОЧИХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ ТА БЕЗПЛІДДЯ. - Fylypiuk, D. O. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Хронічні вірусні захворювання посідають провідне місце серед факторів виникнення запальних процесів в органах малого таза та формування трубно-перитонеального непліддя. У статті здійснено огляд фахової літератури та сучасних наукових досліджень для узагальнення причин розвитку запальних захворювань органів малого таза та їх впливу на виникнення безпліддя у жінок дітородного віку. В результаті досліджень встановлено, що етіологічним фактором запальних процесів переважно є мікробні асоціації, а тривалість та перебіг захворювання характеризуються поліетіологічністю.