РИЗИКИ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ У ЖІНОК ІЗ ПОРУШЕННЯМИ МЕНСТРУАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ НА ТЛІ ХРОНІЧНИХ ГЕПАТИТІВ І ШЛЯХИ ЇХ УСУНЕННЯ. - Lymar, L. Ye.; Lymar, N. A.; Koblosh, N. D. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Реалізація репродуктивної функції є серйозною проблемою сьогодення, оскільки впродовж останнього десятиліття спостерігається від’ємний демографічний показник не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу. За оцінкою Державної служби статистики України, станом на 1 квітня 2016 р. чисельність наявного населення України становила 42 708 тис. осіб. Дослідження науковців Інституту демографії та соціальних досліджень свідчать, що кількість померлих компенсується новонародженими лише на 52,6 %, що значно звужує передумови сприятливого демографічного розвитку країни у майбутньому. Причини падіння народжуваності не можна зводити лише до економічних негараздів. Для сучасної демографічної ситуації в Україні характерні: різке зменшення народжуваності, збільшення смертності і відсутність природного приросту; постаріння населення, збільшення «навантаження» на працездатну його частину; скорочення тривалості життя як чоловіків, так і жінок; погіршення здоров’я нації. Одним із вагомих факторів зниження репродуктивної функції є порушення менструальної функції (ПМФ) на тлі хронічних гепатитів (ХГ). Нами обстежено 92 жінки репродуктивного віку, які страждають від ПМФ на тлі ХГ різного генезу. Оцінено стан репродуктивного здоров’я, проаналізовані ризики реалізації репродуктивної функції, визначено шляхи їх усунення.