ГІСТОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛАЦЕНТИ В ПРОГНОЗУВАННІ ПРЕЕКЛАМПСІЇ ТА ЇЇ ВІДДАЛЕНИХ НАСЛІДКІВ. - Aksionova, A. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
У статті представлено результати вивчення гістохімічних особливостей плацент при вагітності, ускладненій прееклампсією (ПЕ) різного ступеня тяжкості, з акцентом на виявлення атерозу і прогнозування можливих серцево судинних ризиків у майбутньому. Проведено гістохімічне дослідження плацент жінок, вагітність яких ускладнилась ПЕ. Відповідно, I групу склали плаценти від 12 жінок з легкою ПЕ; II групу – 9 плацент від жінок із середнім та важким ступенями ПЕ; III групу (контроль) склали 15 плацент від жінок без акушерської і соматичної патології без клініки ПЕ, розроджених у термін через природні пологові шляхи. У плаценті жінок переважно з середнім та важким перебігом ПЕ виявлені явища атерозу різного ступеня вираженості, що корелюють із показниками ліпідного профілю в сироватці крові, визначених у II триместрі вагітності, та вказують на глибокі порушення ліпідного метаболізму у даної категорії пацієнток. Атероз спіральних артерій та децидуальної оболонки плаценти є одним із предикторів можливого розвитку метаболічних порушень та серцево судинної патології у майбутньому серед жінок, вагітність яких ускладнюється розвитком ПЕ.