СТАН КЛІТИННОГО ТА ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ, ЦИТОКІНОВИЙ СТАТУС І МЕДІАТОРИ ЗАПАЛЕННЯ ПРИ АТОПІЧНОМУ ДЕРМАТИТІ В ДІТЕЙ. - Fedortsiv, O. Ye.; Mochulska, O. M.; Oliinyk, Ya. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
У даній статті наведено результати імунологічного обстеження дітей з атопічним дерматитом та практично здорових дітей віком від 1 до 18 років. Виявлено зміни та проведено оцінку показників клітинної і гуморальної ланок імунітету, цитокінового статусу та рівня сироваткових імуноглобулінів, що залежали від ступеня тяжкості клінічного перебігу атопічного дерматиту. Оцінку тяжкості перебігу захворювання проводили напівкількісним методом за індексом SСORAD (Scoring of Atopik Dermatitis). Обґрунтовано доцільність і перспективу застосування імунологічного обстеження у дітей з атопічним дерматитом для оцінки динаміки перебігу захворювання.