СЕРЕДОВИЩНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ СТЕНОЗУЮЧОГО ЛАРИНГОТРАХЕЇТУ В ДІТЕЙ. - Stanislavchuk, L. M. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Вивчено зв’язок між стенозуючим ларинготрахеїтом (СЛТ) у дітей і такими екзогенними факторами, як тютюновий дим, скупченість у житлових приміщеннях, вогкість у квартирі, наявність домашніх тварин, несприятливий психологічний клімат у сім’ї. Встановлено, що в дітей зі СЛТ значно частіше, ніж у контрольній групі, спостерігались випадки проживання в умовах скупченості в житлових приміщеннях і несприятливого психологічного клімату в сім’ї. Відсоток тих, хто проживав у сім’ях, де курять і, зокрема, де курить мати, серед дітей з 1–3 епізодами СЛТ був суттєво більшим, ніж серед дітей контрольної групи. Не виявлено значущої різниці між дітьми з рецидивним СЛТ (4 і більше епізодів захворювання) і дітьми контрольної групи щодо пасивного куріння. Дещо частіше, ніж у контрольній групі, серед дітей зі СЛТ траплялись випадки проживання у квартирах, де є вогкість (р<0,1). Не виявлено суттєвої різниці між дітьми зі СЛТ і дітьми контрольної групи стосовно наявності домашніх тварин.