ГЕНЕТИЧНІ ПРЕДИКТОРИ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ ФІЗИЧНОЇ НАПРУГИ в ДИТЯЧОМУ ВІЦІ. - Koloskova, O. K.; Bezrukov, L. O.; Bilous, T. M. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Проведено комплексне клінічно-спірографічне обстеження школярів, які хворіють на бронхіальну астму фізичної напруги, залежно від наявності чи відсутності поліморфізму генів ферментів глутатіон-S-трансферази та мутації гена eNOS. Показано, що бронхіальна астма фізичної напруги асоціює з делеціями глутатіон-S-трансферази (GSTT1del/GSTM1del). Виявлено, що максимальний бронхоспазм у пробі з фізичним навантаженням виникає у хворих із генотипом GSTT1del/GSTM1+, мінімальна бронходиляція під впливом інгаляції 200 мкг сальбутамолу – при генотипі GSTT1+/GSTM1+ або eNOS/GT, що зумовлює необхідність відносно активної дезобструктивної терапії під час загострень. Натомість генотип GSTT1+/GSTM1del асоціює з необхідністю мінімального обсягу швидкодопоміжної терапії.