ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ В ДІТЕЙ ІЗ ЦЕРВІКОГЕННИМ ГОЛОВНИМ БОЛЕМ. - Horsha, O. V.; Korolenko, N. V.; Mykhailenko, V. Ye. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Мета роботи – вивчення вихідного тонусу ВНС у дітей із цервікогенним головним болем (ЦГБ) на тлі нестабільності в шийному відділі хребта. Було обстежено 40 дітей віком 6–11 років із ЦГБ та 17 практично здорових дітей аналогічного віку і статі. Стан вегетативного тонусу вивчали за показниками варіабельності серцевого ритму (ВСР) методом кардіоінтервалографії. Зміни фонових показників спектральних і часових характеристик ВСР у дітей із ЦГБ свідчили про достовірне (p<0,001) переважання парасимпатичного тонусу та зниження активності симпатоадреналової ланки, підвищення внеску гуморально метаболічних впливів. Дослідження реєструє порушення гомеостатичного рівня вегетативної регуляції у дітей із ЦГБ і обґрунтовує необхідність подальших розробок даної проблеми.