АНАЛІЗ РОЛІ ПЛАЦЕНТАРНИХ ЦИТОЮЬІВ В ЕТІОПАТОГЕНЕЗІ ПРЕЕКЛАМПСИ. - Konkov, D. H. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2015)
Прееклампсія Е, є однією з провідних причин материнських і перинатальних захворюваності та смєртності. Хоча основна причина прееклампсії досі нє відома, ішємічного-гіпоксичні порушєння в плаценті, як вважають, відіграють центральну роль в патогенезі цього синдрому. МеТОіо нашого досліджєння, була, оцінити і порівняти рівні плацентарних цитокінів при фізіологічній вагітності і при ПЕ. В нашому проспєктивному досліджєнні, ми о6стєжили 12 здорових вагітних жінок і 28 жінок з ПЕ. Середній гестаційний вік на момєнт включення в досліджєння, становив З7-З9 тижнів. Концентрації цитокінів Ш-4, ІЛ-б, Ш-8 і ФНП-абули виміряні в плацентарній тканині. Концентрація ІЛ-8 була значно вище, концентрації Ш-4 та !Л-б були значно нижче, в плацентарної тканини, у жінок з ПЕ в порівнянні з обстежуваними з фізіологічною вагітністю. Проте рівень плацентарного ФНП- а істотно не відрізнявся між цими двома групами. Результати нашого дослідження показали, що ПЕ, вірогідно пов'язана з плацентарним цитокіновим дисбалансом. Прозапальна реакція, яка виникала, можливо пов'язана з розвитком гестаційноїендотеліопатії.