MEДИKO-COЦIAЛЬHI ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ХРОНІЧНОГО ГACTPOДУOДEHITУ У ДІТЕЙЙ. - Sahal, I. R.; Boyarchuk, O. R.; Hariyan, T. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2015)
У 45 ДІТЄЙ з хронічним гacтpoдyoдeнiтoм віком від 7 до 17 років вивчали чинники РОЗВИТКУ захворювання. Показано, що крім oбтяжeнoїcпaдкoвocтi по патології'гастродуоденальної'зони, до факторів ризику хронічного гacтpoдyoдeнiтy у ДІТЄЙ опід вiднecти ряд медико-гаціальних чинників, зокрема, аліментарний фактор; перинатальну патологію та її' нагідки (гестози, анемію вагітних, малу мacy при народженні); раннє штучне вигодовування; неотриятливий психологічний мікроклімату ciм'ї; хронічні вогнища інфекції'та часті ГРВ! в анамнезі.