КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ГАСТРОДУОДЕНІТУ У ДІТЕЙ З ВИКОРИСТАННЯМ ЦИНКУ СУЛЬФАТУ. - Marushko, J. V.; Asonov, A. O. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2015)
Актуальною проблемою сучасної'педіатрії'є захворювання травного тракту. Доведена негативна роль дефіциту цинку, в формуванні захворювань органів травлення. Мета роботи - оптимізація лікування хронічного гастродуоденіту у дітей на фоні дефіциту цинку за рахунок підвищення гастропротективного потенціалу шляхом призначення препаратів цинку. У дослідження було включено 8б дітей з хронічним гастродуоденітом в стадії'загострення та зниженим вмістом цинку у волоссі віком від б до 17 років. Проведено дослідження вмісту цинку у волоссі методом рентгенфлюоресцентноїспектрометрії, дослідження вмісту цинку в сироватці крові 39 дітей спектральним атомно-абсорбційним методом, оцінка цитопротективних властивостей слизового бар'єру шлунку шляхом визначення рівня фукози та білку шлункового слизу 24-х дітей. Для проведення диференційованої терапії'на другому етапі пацієнти були розділені на 2 групи: I група (основна) - 4 4 дитини з ХГД, що окрім терапії'гастродуоденіту на другому етапі лікування, додатково отримували 45,0 мг елементарного цинку у вигляді цинку сульфату протягом 1 місяця; II група (контрольна) - 4 2 дитини, на першому етапі проходила терапію як і пацієнти першої'групи, а на другому етапі препарати цинку не застосовувалися. Результати. У основній групі після проведеного лікування спостерігалось достовірно менше проявів синдрому хронічної' неспецифічної' інтоксикації, показник цинку сироватки крові досяг нормальних величин і склав 12,72±0,35 мкмоль/л, тоді якудітей з групи порівняння цей показник залишався зниженим - 10,17±0,45 мкмоль/л (р<0,05). Вміст фукози та білку у шлунковому слизу у основній групі після лікування виявився вірогідно вищім ніжу контрольній групі та досяг таких значень, яку здорових. Висновки. Застосування цинку сульфату у комплексному лікуванні хронічного гастродуоденіту у дітей з дефіцитом цинку сприяє відновленню гастропротективного потенціалу, підвищує рівень цинку сироватки крові.