СКРИНІНГОВЕ ОБСТЕЖЕННЯ РІВНЯ ВІТАМІНУ D У ВАГІТНИХ - Бойчук, А. В.; Буднік, Т. О.; Якимчук, Ю. Б. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – оцінити скринінгове обстеження рівня вітаміну D у вагітних. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 100 вагітних із гіповітамінозом D, які перебували на обліку в жіночій консультації міського перинатального центру КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня № 2», та 30 здорових вагітних. Усі вагітні, віком від 20 до 37 років (у середньому (27,6±2,4) року) були мешканцями Тернопільської області, розташованої у західній частині України у межах 48–50° північної широти. Дослідження проводили відповідно до розробленої нами анкети та визначення в сироватці крові рівня 25(OH)D; проведено статистичну обробку результатів. Результати дослідження та їх обговорення. Дефіцит і недостатність вітаміну D встановлено у 67 % обстежених вагітних. Оптимальний рівень вітаміну D спостережено лише у 33 % вагітних. У жінок із дефіцитом та недостатністю вітаміну D в анамнезі достовірно частіше (у 29,2 %) спостерігали невиношування вагітності, ніж у жінок з оптимальним вмістом вітаміну D (р=0,0165), у вагітних із дефіцитом і недостатністю вітаміну D у 9 разів частіше вагітність ускладнювалась невиношуванням, інсулінорезистентність визначено у 48 % вагітних у третьому триместрі. Встановлено взаємозв’язок між недостатністю вітаміну D та появою резистентності до інсуліну на тлі надмірного збільшення маси тіла під час вагітності (p=0,034). Прееклампсію легкого ступеня тяжкості діагностовано у 30 % жінок із недостатнім рівнем вітаміну D проти 11 % у вагітних жінок із достатнім рівнем вітаміну D у третьому триместрі. Дефіцит та недостатність вітаміну D у ІІІ триместрі супроводжували вагітних, які перехворіли на коронавірусну хворобу, у 8,6 раза частіше, ніж у здорових вагітних у третьому триместрі вагітності. Висновки. Достатній рівень вітаміну D треба розглядати як визначальний показник для запобігання таким ускладненням перебігу вагітності, як інсулінорезистентність, гестаційний цукровий діабет, анемія вагітних, невиношування вагітності, обтяжений перебіг вірусних захворювань у вагітних. Рекомендовано скринінгові обстеження рівня вітаміну D при підготовці до вагітності та при постановці на облік вагітних з адекватною корекцією виявлених порушень.