ІНДИКАТОРИ ПОРУШЕНЬ ГУМОРАЛЬНОЇ ЛАНКИ ІМУНІТЕТУ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ЕНДОМЕТРИТ - Коцабин, Н. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – вивчення індикаторів порушень гуморальної ланки імунітету у хворих на хронічний ендометрит. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне когортне дослідження в медичному центрі репродуктивного здоров’я «Дамія» (Івано-Франківськ). У дослідження було включено 30 жінок віком від 28 до 38 років з анатомічно нормальною маткою, позитивною реакцією на хронічний ендометрит (ХЕ) (основна група), які отримували традиційне лікування. Групу контролю склали 30 здорових жінок на етапі підготовки до материнства з чоловічим фактором непліддя. Товщину ендометрія вимірювали в періовуляторну фазу на 13–14-й день циклу за допомогою ультразвукового апарата GE Voluson S8. Прозапальні цитокіни, зокрема фактор некрозу пухлин-α (TNF-α), інтерлейкін-10 (IL-10), визначали імуноферментним аналізом за допомогою реактивів виробництва фірми «Вектор-Бест» (Україна). Результати дослідження та їх обговорення. За віком, за рівнем АМГ та рівнем СD-138 групи пацієнтів були однорідними, без достовірних відмінностей. При дослідженні імунного статусу було виявлено відмінності між основною та контрольною групами. У контролі TNF-α становив у середньому (3,5±0,22) пг/мл, тоді як у групі хронічного ендометриту цей показник становив (6,95±0,53) пг/мл, що більш ніж у 2 рази переважало показники контролю (р<0,05). Показники IL-10 у контрольній групі становили (8,96±0,43) пг/мл, тоді як в основній групі цей показник достовірно знижувався і становив (5,14±0,18) пг/мл, р<0,05. Співвідношення між TNF-α та IL-10 у жінок контрольної групи становить 0,39±0,03, а в основній групі цей показник становить 1,35±0,05, що достовірно (р<0,05) вище порівняно з показниками контрольної групи. Висновок. При хронічному ендометриті у жінок, які лікують непліддя, спостерігають активізацію прозапальної ланки імунітету, що проявляється у вигляді підвищення рівнів TNF-α та IL-10.