РЕЗУЛЬТАТИ РЕТРОСПЕКТИВНОГО АНАЛІЗУ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ, ПОЛОГІВ ТА ПЕРИНАТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ У ЖІНОК – ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ІЗ ЗАГРОЗОЮ ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ - Дядюшка, В. В.; Нікітіна, І. М.; Бойко, В. І.; Бабар, Т. В.; Калашник, Н. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – на основі ретроспективного аналізу встановити основні фактори ризику загрози переривання вагітності та розвитку передчасних пологів у жінок – внутрішньо переміщених осіб та розробити високоспецифічні критерії індивідуального прогнозу з метою поліпшення перинатальних наслідків. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне дослідження 250 історій вагітності та пологів жінок, внутрішньо переміщених осіб, які мали загрозу переривання вагітності у І та ІІ триместрах та передчасні пологи у термінах гестації 22–36 тижнів, вивчено особливості перебігу вагітності, пологів обстежуваних жінок, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу загрози переривання вагітності (ЗПВ), а також тих, за якими вели спостереження в амбулаторних закладах охорони здоров’я м. Суми протягом 2022–2024 рр., та досліджено стан їх новонароджених. Результати дослідження та їх обговорення. Важливими факторами ризику передчасного допологового розриву плодових оболонок (ПДРПО) при недоношеній вагітності можна вважати наявність у вагітної жінки захворювань, що передаються статевим шляхом (χ2=31,188, р=0,001), бактеріального вагінозу (χ2=30,913, р=0,0001), загрози аборту та/або передчасних пологів в анамнезі (χ2=16,62, р=0,0002), ГРВІ під час вагітності (χ2=16,444, р=0,0002), хронічного аднекситу в анамнезі (χ2=11,522, р=0,0031), запальних захворювань шийки матки (χ2=11,437, р=0,0032), анемії (χ2=10,815, р=0,0044), ІЦН (χ2=10,345, р=0,0057), хронічного пієлонефриту із загостренням (χ2=9,16, р=0,01), куріння під час вагітності (χ2=10,815, р=0,0044). Висновки. Результати ретроспективного аналізу 250 історій пологів у термін від 22-х до 36-ти тижнів дозволили визначити шляхи ефективного використання існуючих діагностичних заходів для визначення готовності до вагітності та можливості пролонгувати вагітність до термінів життєздатності новонародженого. Визначено шляхи удосконалення профілактики передчасних пологів та макет подальших досліджень.