ВАГІТНІСТЬ ТА НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНА ДИСПЛАЗІЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ - Римарчук, М. І.; Островська, О. М.; Кишакевич, І. Т.; Геник, Н. І.; Перхулин, О. М. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Метa дослідження – встановити частоту маркерів недиференційованої дисплазії сполучної тканини (нДСТ) при акушерських та перинатальних ускладненнях та оцінити патогенетичну роль магнієвого дефіциту як фактора порушення регуляції метаболізму сполучної тканини. Матеріали та методи. Проведено аналіз історії пологів у 240 жінок віком (32,6±2,4) року, які були поділені на дві групи: 160 пацієнток з фенотипом нДСТ (основна група) та 80 пацієнток контрольної групи з фізіологічним перебігом вагітності без маркерів нДСТ. Результати дослідження та їх обговорення. Оцінка «перинатального портрета» дозволила розкрити комплекс численних симптомів, серед яких: дефіцит маси тіла жінки при народженні (24,4 %), народження від передчасних пологів (19,4 %), підвищений тягар кардіоваскулярних, цереброваскулярних патологічних станів та репродуктивних втрат у сімейному анамнезі таких жінок (21,3 %). Маркери нДСТ характеризувалися вираженою варіабельністю і представлені найбільш поширеними фенотиповими особливостями. Спектр патології вагітності і пологів дозволив вказати на високий відсоток передчасного розриву навколоплодових оболонок (25,6 %), стрімких пологів або аномалії пологової діяльності (19,4 %), недоношування (16,9 %), патологічної плацентації (24,4 %), материнського травматизму, резистентної до терапії, гіпотонічної дисфункції матки (13,1 %), що можна віднести до так званих «акушерських» маркерів нДСТ. Встановлено гіпомагнезіємію у випадку нДСТ. Висновки. Таким чином, можна стверджувати, що запрограмовані предиктори порушення сполучної тканини при нДСТ ініціюють недостатню спроможність до повноцінного забезпечення гестаційних перетворень (інвазія трофобласта, модифікація спіральних артерій, судинна адаптація), що супроводжується невиношуванням вагітності і розвитком гестаційної та перинатальної патології. Результати дослідження демонструють переконливі свідчення, що зі слабкістю сполучної тканини асоційована матково-плацентарна апоплексія (OR – 5,68; р<0,004), істміко-цервікальна недостатність (OR – 17,49, р<0,001), неповноцінність рубця на матці (OR – 8,73; р<0,04) та акушерський травматизм (OR – 6,55; р<0,04). Констатовано знижений рівень мікроколагеноспецифічних біоелементів – дефіцит концентрації магнію, що сприяє вираженню та реалізації спадкових та набутих дефектів сполучної тканини при нДСТ.