МАГНІЙ: ФУНКЦІЇ, НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ У ВАГІТНИХ, МОЖЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ - Нагорна, В. Ф.; Куліш, Т. А. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати властивості магнію як мікроелемента, його функції, механізм дії, взаємодію з мікроелементами-конкурентами, зокрема Са++ в організмі вагітних та невагітних жінок, запропонувати шляхи подальшого дослідження. Проаналізовано множинні джерела літератури щодо ролі мікроелемента магнію та його взаємозв’язку з кальцієм у фізіологічних процесах в організмі жінок репродуктивного віку та вагітних, його основних функцій та ролі в запобіганні ускладненням вагітності. Доведена роль магнію в забезпеченні продукції стероїдних гормонів. Однак в акушерсько-гінекологічній практиці ця його дія залишається нереалізованою. Наведені у статті дані літературного огляду дають можливість для обґрунтування застосування магнію та аналізу його взаємодії з кальцієм під час вагітності.