КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК СИМПТОМАТИЧНОЇ КРИВОШИЇ НА ҐРУНТІ ПЕРИНАТАЛЬНОЇ ЕНЦЕФАЛОПАТІЇ - Процайло, М. Д.; Дживак, В. Г.; Чорномидз, Ю. А.; Чорномидз, І. Б.; Чорномидз, А. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2024)
Мета дослідження – враховуючи те, що симптоматична неврогенна кривошия та сколіоз у новонародженого трапляються не часто, вважаємо за потрібне поділитися нашим клінічним спостереженням з метою своєчасної діагностики та адекватної терапії цього захворювання. Матеріали та методи. Під спостереженням перебувала дівчинка протягом 6 місяців з моменту народження. Базовим методом обстеження шлуночків головного мозку була нейросонографія, яку здійснювали в процесі лікування у віці 1, 2, 3, 6 місяців. УЗД органів черевної порожнини виконували за допомогою УЗД-апарата “MEDISON” SA-8000 EX. Результати дослідження та їх обговорення. У статті описано рідкісний випадок неврогенної кривошиї та неструктурованого сколіозу в новонародженої дитини на тлі ішемії головного мозку внаслідок обвивання шиї дитини пуповиною та субепіндимальної кісти переднього рога правого бокового шлуночка. Моніторинг кісти правого шлуночка в динаміці показав поступове її зменшення. Повторна нейросонографія головного мозку у віці 2 місяці (діаметр кісти – 2,5 мм) та у 3 місяці (діаметр кісти – 1,8 мм) показала поступовий її регрес. У наступні етапи розвитку дитина не відрізнялися від норми. Кривошия зникла, кіста розсмокталася (вік – 6 місяців). Висновок. Гіпоксичне ураження головного мозку, кіста переднього рога правого бокового шлуночка в новонародженої дитини зумовили дисбаланс вегетативних центрів, розлади іннервації скелетної мускулатури центрального генезу, що клінічно проявилося симптоматичною кривошиєю, неструктурованим тотальним сколіозом, дефіцитом маси тіла дитини – гіпотрофією.