ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕПРОДУКТИВНИХ НАСЛІДКІВ ПІСЛЯ КЛАСИЧНОЇ ГІСТЕРОСКОПІЧНОЇ МЕТРОПЛАСТИКИ ТА МОДИФІКОВАНОГО МЕТОДУ В ЖІНОК З RPL-СИНДРОМОМ - Каліцинська, Ю. Л.; Гладчук, І. З. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2024)
Мета дослідження – провести порівняльний аналіз репродуктивних наслідків у жінок з RPL-синдромом після використання модифікованої та традиційної електрохірургічної гістероскопічної метропластики. Матеріали та методи. У дослідженні брали участь 138 пацієнток. Основну групу (I клінічна) склали 88 пацієнток, у яких гістероскопічну метропластику виконували відповідно до запропонованої модифікованої методики. Порівняльну групу (II клінічна) становили 50 пацієнток, які були прооперовані за класичним способом гістероскопічної метропластики. Результати щодо настання вагітності та її завершення оцінювали шляхом опитування під час консультацій або за даними анкетування. Статистичний аналіз отриманих результатів проводили із застосуванням програми «Primer Biostatistics» (USA). Результати дослідження та їх обговорення. В основній групі порівняно з другою групою частота спонтанних викиднів зменшилась у 3 рази, збільшились частота спонтанних вагітностей на 20 % та загальна частота вагітностей і живонароджень (р<0,05). Висновки. Отримані результати дослідження вказують на доцільність імплементації та застосування модифікованого способу гістероскопічної метропластики.