ДІАГНОСТИЧНА СПРОМОЖНІСТЬ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ТА МОРФОЛОГІЧНОГО ВИВЧЕННЯ СТАНУ ЕНДОМЕТРІЯ У ПАЦІЄНТОК ІЗ НЕПЛІДДЯМ ТА ОБТЯЖЕНИМ АНАМНЕЗОМ COVID-19 - Головчак, І. С.; Бойчук, О. Г.; Купчак, І. М.; Мацькевич, В. М.; Поліщук, І. П. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2024)
Мета дослідження – оцінка інформативності сонографічного та патогістологічного дослідження у жінок із непліддям та анамнезом постковідного синдрому. Матеріали та методи. Протягом 2022–2023 рр. обстежено 69 жінок із діагностованим непліддям та перенесеним середнього та тяжкого ступеня перебігом COVID-19 (та подальшим розвитком постковідного синдрому) у дослідній групі та 62 жінки з непліддям без обтяженого анамнезу COVID-19. Обраними методами дослідження були: ультразвукова діагностика органів малого таза та морфологічні зразки тканини ендометрія. Результати дослідження та їх обговорення. При проведенні УЗД оцінювали показники, які уніфіковували в такі 4 категорії: зміни ехогенності ендометрія, зміни гемодинаміки в маткових артеріях, зміни в порожнині матки, зміни товщини і структури міометрія. При проведенні морфологічного аналізу ознаки, що становили інтерес і були ранжовані до відмітних: плазматичні клітини в полі зору, лімфогістіоцитарна інфільтрація, виявлення локусів фіброзованої строми, групи спіральних ендометріальних артерій зі склеротичними змінами. У групі з перенесеним COVID-19 була характерною наявність усіх 4 морфологічних ознак у 7 осіб (10 %), у групі порівняння максимальна кількість – 3 ознаки. Мінімальна кількість патогістологічних ознак становила 2 у дослідній групі, тоді як у групі порівняння в 4 випадках (6,5 %) була лише одна ознака. У дослідній групі при проведенні кореляційного аналізу між кількістю виявлених ультразвукових та морфологічних ознак встановлено зв’язок помірної сили (r=0,444, р=0,0046). Для аналізу якості тесту ультразвукової діагностики в оцінці стану ендометрія було побудовано ROC-криву, площа під якою становила 0,722, при р=0,013, що згідно з експертною шкалою визначало добру якість класифікатора. Висновки. Ультразвукова діагностика володіє доброю діагностичною спроможністю в оцінці стану ендометрія, а також встановлено помірної сили зв’язок між кількістю ультразвукових та морфологічних ознак патології ендометрія у жінок з анамнезом постковідного синдрому.