МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛАЦЕНТИ ПРИ ОБОЛОНКОВОМУ ПРИКРІПЛЕННІ ПУПОВИНИ - Дубецький, Б. І.; Макарчук, О. М. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – оцінка морфологічних особливостей плацент у пацієнток з оболонковим прикріпленням пуповини у взаємозв’язку з імовірним ризиком виникнення критичних станів плода. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне дослідження та оцінку морфологічних особливостей плацент у 62 пацієнток, із них у 32 із оболонковим прикріпленням пуповини, які народили доношені плоди у стані асфіксії різного ступеня тяжкості. Застосовано інструментальні методи обстеження стану плода, доплерометрію, макроскопічне та гістологічне дослідження плацентарної тканини, статистичні методи обчислення. Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено фактори ризику оболонкового прикріплення пуповини: молодий вік (20–25 років), багатоплідна вагітність, зміна індексу навколоплідних вод, синдром затримки розвитку плода, патологічні передлежання та положення плода. Народження плодів у критичному стані пов’язано з оболонковим прикріпленням пуповини, низькою масою плаценти, низьким плацентарно-плодовим коефіцієнтом та порушенням матково-плодового кровообігу. Висновки. Ризик народження плодів у критичному стані зростає при оболонковому прикріпленні пуповини у 4,4 раза, оперативне розродження проведено в 2,1 раза частіше.