МЕНЕДЖМЕНТ ПАЦІЄНТОК ІЗ ДОБРОЯКІСНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ ТА ЕНДОМЕТРОЇДНИМИ КІСТАМИ ЯЄЧНИКІВ - Міклашевська, О. А.; Бойчук, А. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – оцінити проблему поширення поєднання дисгормональних захворювань молочних залоз та інших захворювань жіночих статевих органів жінки. Матеріали та методи. У дослідження були включені 150 жінок віком від 23 до 35 років. Контрольну групу склали 25 здорових невагітних жінок. Анамнестичні дані були отримані шляхом особистої співбесіди з хворими, а також виписки необхідних відомостей з стаціонарних та індивідуальних карт історій хвороби. В дослідження ввійшло вивчення скарг хворих, анамнезу, гормонального профілю, ультрасонографічних обстежень та збору сімейних анамнезів. Результати дослідження та їх обговорення. У майже 24 % хворих причиною звернення стало непліддя та порушення менструального циклу у 45 % хворих. Біль у нижніх відділах живота, який посилюється перед менструацією та турбував майже 34 % хворих. Дисменорея турбувала 36 % хворих, на порушення сну скаржилось 19 % пацієнток, періодичний головний біль – 24 хворих %, відчуття втоми – 29 %, випадання волосся –18 %, сухість шкіри – 12 %, набряки нижніх кінцівок – 18 %, збільшення маси тіла – 42 %, перенесені запальні захворювання нижнього відділу генітального тракту майже у 43 % хворих, лапароскопічні втручання з приводу ендометріозу яєчників у 68 %, міомектомія – у 9 %, первинне непліддя мало місце у 72 % жінок та вторинне непліддя – у 28 % хворих. Структурно-функціональні зміни щитоподібної залози виявлені у 63 % обстежених пацієнтів. Поширеність аутоімунного тиреоїдиту (38 %) переважає гіпотиреоз (13 %) та гіпертиреоз (12 %). Висновки. Встановлено, що дисгормональні порушення молочних залоз найчастіше мають супутню дисгормональну патологію щитоподібної залози, ендометріоз та непліддя, які пов’язані з порушенням репродуктивної функції.