ПОРУШЕННЯ МЕНСТРУАЛЬНОГО ЦИКЛУ В ДІВЧАТ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ НА ТЛІ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ : (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Синкіна, А. А.; Нікітіна, І. М. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – визначення частоти та структури гінекологічної захворюваності та порушень менструальної функції у дівчат підліткового віку на тлі метаболічного синдрому. Доведена роль жирової тканини у регуляції менструального циклу як одного з гормонопродукуючих органів. Порушення в гіпоталамо-гіпофізарно-яєчниковому комплексі на тлі метаболічного синдрому маніфестують симптомами дисфункції репродуктивної системи. Крім того, спостерігається кореляційна залежність між індексом маси тіла та вираженням менструальної дисфункції. Висновок. Гінекологічна захворюваність у дівчат-підлітків із метаболічним синдромом характеризується збільшенням частоти порушень менструального циклу у 21–33 % випадків, що виявляється у вигляді дисменореї, аномальних маткових кровотеч, недостатності лютеїнової фази, ановуляції, безпліддя. Олігоменорея спостерігається у 60 % пацієнток, аменорея – у 28,3 %, маткові кровотечі – у 48,3 %. У цих дівчат на тлі хронічної ановуляції розвиваються проліферативні процеси в ендометрії. Раннє виявлення та адекватна корекція метаболічних і менструальних порушень можуть суттєво вплинути на прогноз та наслідки метаболічного синдрому для здоров’я дівчат підліткового віку.