ОСОБЛИВОСТІ ІМУННОЇ РЕАКТИВНОСТІ ЕНДОМЕТРІЯ З НЕАТИПОВОЮ ГІПЕРПЛАЗІЄЮ У ПАЦІЄНТОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ ТА ОЖИРІННЯМ - Nosenko, O. M.; Yurchenko, S. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2021)
Мета дослідження – вивчити особливості експресії субпопуляцій NK-клітин в ендометрії з неатиповою гіперплазією у пацієнток із безпліддям та ожирінням. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 84 безплідних жінки з неатиповою гіперплазією ендометрія (НГЕ), серед яких 44 з нормальною масою тіла і 40 – з ожирінням, та 30 умовно здорових жінок контрольної групи. Забір зразків ендометрія здійснювали на 22-й день менструального циклу під час очікуваного вікна імплантації у жінок із НГЕ – під час гістероскопії, а у жінок контрольної групи – під час пайпель-біопсії. Проводили імуногістохімічне визначення в ендометрії CD16+ і CD56+ NK-клітин авідин-стрептавідин-пероксидазним методом із використанням відповідних моноклональних антитіл. Результати дослідження та їх обговорення. У безплідних жінок із НГЕ мала місце надмірна активізація імунної реактивності в ендометрії з підвищеною інфільтрацією його СD56+ і цитотоксичними СD16+ NK-клітинами: експресія СD56+ була більшою від аналогічних показників контролю у 8,14 раза ((56,91±2,43) проти (7,18±0,41) ‰, p<0,01), СD16+ NK-клітин – у 48,04 ((41,31±1,84) проти (0,88±0,15) ‰, p<0,01). Водночас вміст СD56+ NK-клітин в ендометрії жінок із НГЕ та ожирінням був менший порівняно з аналогічним у пацієнток із нормальною масою тіла у 1,28 раза ((49,61±3,19) проти (63,55±3,34) ‰, p<0,01); вміст СD16+ NK – у 1,32 раза ((35,32±3,14) проти (46,75±1,71) ‰, p<0,01). Висновки. Ожиріння у безплідних жінок із НГЕ внаслідок системного хронічного запалення приводить до зменшення кількості та цитотоксичності NK-клітин в ендометрії під час очікуваного вікна імплантації порівняно з аналогічною патологією в осіб із нормальною масою тіла, що може бути фактором прогресії відповідних неопластичних змін.