ПЕРЕКИСНЕ ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ, ЯК ПРОЯВ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В ОРГАНІЗМІ ЖІНОК З ЗМІНАМИ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ’Я НА ТЛІ СОМАТОФОРМНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ З ПОРУШЕННЯМИ ВЕГЕТАТИВНОГО ГОМЕОСТАЗУ - Podolskyi, Vl. V.; Podolskyi, V. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2017)
Мета дослідження – вивчення вмісту фосфоліпідів та нейтральних ліпідів клітин крові в жінок фертильного віку зі змінами репродуктивного здоров’я та порушеннями вегетативного гомеостазу. Матеріали та методи. Було клінічно обстежено 360 жінок із змінами репродуктивного здоров’я у вигляді станів після перенесених артифіційних абортів, безпліддя та лейоміоми матки і порушень вегетативного гомеостазу, які проявлялись синдромом вегетативної дисфункції і соматоформною дисфункцією вегетативної нервової системи – за гіпертонічним, гіпотонічним та кардіальним типами. Результати дослідження та їх обговорення. У жінок із змінами репродуктивного здоров’я на тлі порушень вегетативного гомеостазу відбувається активація перекисного окислення ліпідів. При різних видах порушень вегетативного гомеостазу та різних змінах репродуктивного здоров’я активація перекисного окислення ліпідів відбувається по-різному. Більш інтенсивно цей процес, за результатами наших досліджень, відбувався у жінок зі всіма видами порушень вегетативного гомеостазу, що перенесли артифіційний аборт. Висновок. Оксидативний стрес є важливим патогенетичним механізмом розвитку змін репродуктивного здоров’я у жінок із соматоформними захворюваннями та порушенням вегетативного гомеостазу.