МАРКЕРИ РОЗПАДУ КОЛАГЕНУ В РОЗВИТКУ ПРОЛАПСУ ГЕНІТАЛІЙ У ЖІНОК В ПЕРИМЕНОПАУЗІ. - Shcherbyna, M. O.; Lamia, Alaiia (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Одним із поширених захворювань у жінок перименопаузального віку є пролапс геніталій, асоційований з дисплазією сполучної тканини. З метою вивчення патогенетичного значення маркерів розпаду колагену у розвитку пролапсу геніталій у жінок в перименопаузі обстежено 90 пацієнток з генітальним пролапсом та ознаками ДСТ і 30 жінок у перименопаузі без пролапсу геніталій і фенотипових ознак дисплазії сполучної тканини. У пацієнток з пролапсом геніталій в поєднанні з ДСТ відзначалися порушення колагеноутворення, порушення в системі матриксних металопротеїназ, обміну глікозаміногліканів і мінерального обміну. Корекція обмінних процесів дозволить профілактизувати подальше прогресування захворювання.