МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛАЦЕНТИ ПРИ БАГАТОПЛІДНІЙ ВАГІТНОСТІ. - Boychuk, A. V.; Nikitina, I. M.; Smiian, S. A.; Behosh, B. M. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Проведено клініко-імунологічне дослідження послідів жінок з багатоплідною вагітністю, відзначено наявність морфофункціональних, імунопатологічних змін різного ступеня вираженості. Доведено, що у жінок з невиношуванням вагітності при багатоплідності ступінь фетоплацентарної недостатності залежить від кровопостачання плаценти і характеру запальних проявів. Вивчено морфологічну картину плацентарних порушень при невиношуванні вагітності. Виявлено, що морфологічними ознаками фетоплацентарної недостатності при неінфекційних факторах невиношування вагітності є: ранні зміни в судинах децидуальної оболонки у вигляді спазму, облітерації просвіту спіральних артерій, зменшення обсягу судинного русла ворсинчастого дерева, зменшення обсягу хоріонального епітелію і периферичного трофобласта, збільшення відкладень материнського і плодового фібриноїду. Проведені дослідження дозволяють сформувати чітку концепцію патогенетично обґрунтованої терапії пренатальних ускладнень, що виникають при багатоплідній вагітності.