ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛУ В ЛІКУВАННІ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ В ДІТЕЙ. - Selska, Z. V. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Метою даного дослідження було оцінити ефективність застосування препарату вітаміну D3 в комплексній терапії алергічного риніту (АР) у дітей. Під нашим спостереженням перебувало 34 дитини із сезонним та цілорічним алергічним ринітом, у сироватці крові яких визначали рівень 25(ОН)D за різних режимів дозування холекальциферолу. Вихідний рівень 25(ОН)D у сироватці крові дітей з АР становив 26,91 нг/мл (Me=26,91; Q1=18,23; Q3=28,91), після застосування препарату вітаміну D3 в дозі 2000 щодня протягом 2 місяців – 37,56 нг/мл (Me=37,56; Q1=27,78; Q3=42,35), після літньої пори (без приймання холекальциферолу) – 38,12 нг/ л (Me=38,12; Q1=34,26; Q3=44,79) та після призначення підвищених доз холекальциферолу (4000 МО щодня під час ремісії захворювання та 5000 МО щодня під час загострення хвороби курсом 2 місяці) – 48,35 нг/мл (Me=48,35; Q1=43,67; Q3=62,78). Дітям з алергічним ринітом після застосування підвищених доз препарату вітаміну D3 було рекомендовано приймання холекальциферолу цілорічно, крім літніх місяців, у підтримуючій дозі – 1000 МО щодня, а при загостренні захворювання рекомендовано підвищувати добову дозу до 2000 МО щодня. Хворі під нашим спостереженням перебували протягом 1–1,5 року. При проведенні оцінки клінічного перебігу алергічного риніту в дітей відмічалось полегшення перебігу захворювання, що вказує на доцільність застосування холекальциферолу в дітей з АР цілорічно, крім літніх місяців.