ВІСЦЕРАЛЬНІ ГЕМАНГІОМИ У ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНИХ ПРОЯВІВ, УСКЛАДНЕННЯ, ЛІКУВАННЯ. - Benzar, I. M. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2016)
Гемангіоми дихальних шляхів (ГДШ) і гемангіоми печінки (ГП) можуть мати тяжкі клінічні прояви і супроводжуватися ускладненнями, небезпечними для життя. Метою роботи було визначити клінічні прояви, фактори ризику, ускладнення та можливості лікування гемангіом дихальних шляхів і печінки. У дослідження включено 16 дітей віком від 1 до 12 місяців за період 2011–2015 роки. ГДШ діагностовано у 7 пацієнтів, ГП – у 8 дітей. Діагноз ГДШ встановлювали за результатами трахеобронхоскопії, КТ з контрастуванням та МРТ. Для діагностики ГП використовували УЗД, КТ з контрастуванням, МРТ. Виділяли три види ГП: вогнищеві, багатовогнищеві та дифузні. 14 пацієнтів отримували пропранолол у дозі 2 мг кг/добу. В дитини з вогнищевою гемангіомою печінки лікування не проводилося, лише спостереження. ГДШ поєднувалися із сегментарними гемангіомами обличчя у 42,3 %, усі мультифокальні емангіоми печінки поєднувалися з численними інфантильними гемангіомами (ІГ) шкіри. Клінічні прояви ГДШ відзначали у віці від 2 до 5 місяців (у середньому 4,2 місяця). Мультифокальні гемангіоми печінки діагностовано у 62,5 %, дифузні – у 25,0 % та вогнищеві – в 12,5 %. Дифузні гемангіоми печінки клінічно проявлялися відразу після народження ознаками печінкової недостатності та гіпотиреоїдизмом. Лікування ІГ дихальних шляхів розпочинали відразу після встановлення діагнозу, термін початку лікування складав 2,5–4,5 місяця, за винятком однієї дитини, в якої лікування розпочато в 1 рік у зв’язку з пізно встановленим діагнозом. Тривалість лікування складала в середньому 16,1 місяця. У дітей з мультифокальними ІГ печінки лікування розпочинали у віці 2–5 місяців. У дітей з дифузними гемангіомами печінки пропранолол призначали у 14 і 20 днів. Тривалість лікування гемангіом печінки складала в середньому 10,1 місяця. На фоні лікування пропранололом інволюція пухлини настала у всіх пацієнтів. Ускладнень не було. ІГ дихальних шляхів поєднуються із сегментарними гемангіомами обличчя, мультифокальні гемангіоми печінки – з множинними ІГ шкіри. Дифузні гемангіоми печінки ускладнюються печінковою недостатністю і гіпотиреоїдизмом. Неселективний бета-блокатор пропранолол є ефективним у лікуванні ІГ дихальних шляхів і печінки.