МНОЖИННІ НЕУСКЛАДНЕНІ КОМПРЕСІЙНІ ПЕРЕЛОМИ ТІЛ ХРЕБЦІВ ГРУДНОГО ВІДДІЛУ В ДИТИНИ - Процайло, М. Д.; Бобровський, В. А.; Крулик, Н. В.; Дживак, В. Г.; Гощинський, П. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – донести до відома практичних лікарів особливості перебігу множинних компресійних переломів хребців грудного відділу хребта у дітей, які виникають навіть при незначних травмах (при падінні з висоти власного зросту). Больовий синдром, як правило, незначний, тому більшість батьків та лікарів, які перші оглядають дитину, не завжди реально оцінюють тяжкість ушкодження. У таких випадках потрібно керуватися уніфікованим клінічним протоколом екстреної медичної допомоги при травмах хребта. Матеріали та методи. Здійснено аналіз амбулаторної документації дитини М. віком 11 років, яка перебувала на обстеженні в комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради. Гіпермобільність суглобів (ГМС) оцінювали згідно з методом Бейтона. Рентгенологічне обстеження грудного відділу хребта – стандартний апарат. Магнітно-резонансна томографія грудного відділу хребта з використанням імпульсних послідовностей: T2W, T1W, STIR. Апарат Hitachi AIRIS Mate Open-Bore 0.2T MRI. Комп’ютерну томограму грудного відділу хребта здійснено за допомогою апарата PHILIPS Brilliance CT 64. Контрастне підсилення: нативно. Результати дослідження та їх обговорення. Описано рідкісний клінічний випадок множинних стабільних переломів грудного відділу хребта у дитини віком 11 років після падіння на спину з висоти свого зросту. Завдяки комплексному обстеженню хребта, рентгенограмам, МРТ, КТ виявлено клиноподібну деформацію шести грудних хребців (Th3–6) 1 ст. Деформація краніальних замикальних пластинок (двобічна увігнутість) пошкоджених хребців та незначний набряк кісткового мозку тіл хребців зникли на 25-й день з моменту травми у процесі комплексного функціонального лікування. Висновки. «Фізіологічний остеопороз» дитячого організму значно знижує механічні властивості хребців, що є причиною множинних переломів. Компресійні переломи хребта у дітей можуть виникнути навіть при незначних травмах – падінні з висоти власного зросту. Як правило, ступінь клиноподібної деформації грудних хребців при переломах незначний, завдяки жорсткості грудної клітки. Поєднання функціонального методу лікування з корсетотерапією є оптимальним при даному ушкодженні.