ВПЛИВ ЗАПРОПОНОВАНОГО ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ НА СИСТЕМУ ГЕМОСТАЗУ, ЕНДОТЕЛІАЛЬНОГО ТА ІМУННОГО СТАТУСУ У ВАГІТНИХ ПІСЛЯ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Вигівська, Л. М.; Майданник, І. В.; Чорна, О. О.; Гичка, Н. М.; Комар, В. М.; Коливанова, К. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2025)
Мета дослідження – визначити стан системи гемостазу, ендотеліальних факторів у жінок після застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) на тлі запропонованого лікувально-профілактичного комплексу. Матеріали та методи. Проведено проспективне обстеження 299 вагітних, яких відповідно до типу непліддя та менеджменту поділено на: І група – 94 жінок із трубно-перитонеальним фактором непліддя; ІІ група – 87 жінок з ендокринним фактором непліддя; ІІІ група – 68 жінок із чоловічим фактором непліддя. Контрольну групу сформовано з 50 вагітних зі спонтанним настанням та фізіологічним перебігом вагітності. Залежно від запропонованого підходу до лікування, вагітних розподілено на: підгрупа А – вагітні, які отримували розроблений та запропонований нами комплекс, підгрупа Б – вагітні, які отримували лікування відповідно до загальноприйнятих стандартів надання акушерської допомоги. Таким чином: підгрупа IA – 49 вагітних, підгрупа IБ – 45 пацієнтів, підгрупа IIA – 48, підгрупа IIБ – 39, підгрупа IIIA – 36 та підгрупа IIIБ – 32 вагітних. Вагітним проводили дослідження рівнів гомоцистеїну (метод ІФА, реактиви AXIS-SHILD (Великобританія), імуноферментний аналізатор «Stat Fax 2100» (США)), показників коагулограми (чотириканальний коагулометр Coag 4D (Diagon, Угорщина)), ендотеліну-1 (метод ІФА, реактиви Biomedica (Великобританія), аналізатор «Stat Fax 2100» (США)) та VEGF (метод ІФА, реактиви Biotin Conc (Великобританія), імуноферментний аналізатор «Stat Fax 2100» (США)), проводили забір венозної крові з ліктьової вени та аналіз відповідно до стандартизованих рекомендацій. Рекомендованим комплексом лікувально-профілактичних заходів для вагітних після ДРТ є: прогестеронова підтримка, магнієве насичення, фолієва кислота, L-аргініну аспартат, омега-3 поліненасичені жирні кислоти, тривала психологічна корекція. Результати дослідження та їх обговорення. Позитивний ефект від запропонованого профілактично-лікувально-діагностичного комплексу у вагітних із неплідністю в анамнезі реалізується за рахунок впливу на: – концентрацію гомоцистеїну: достовірне зниження середнього показника гомоцистеїну у вагітних підгруп використання запропонованого комплексу (підгрупа ІА – (8,2±1,4) ммоль/л, підгрупа ІБ – (20,3±1,8) ммоль/л, підгрупа ІІА – (10,4±2,4) ммоль/л, підгрупа ІІБ – (19,2±2,2) ммоль/л; підгрупа ІІІА – (9,6±1,8) ммоль/л, підгрупа ІІІБ – (10,8±2,0), р<0,05), що сприяло достовірному зниженню частоти загрози викидня у жінок І групи на 41,6 % (І група до лікування – 66 (70,2 %), підгрупа ІА – 14 (28,6 %), р<0,05) та зменшенню кількості випадків самовільних викиднів серед жінок І групи (ІА підгрупа – 14 (28,6 %), ІБ підгрупа – 26 (57,7 %), р<0,05); – коагуляційний гомеостаз: нормалізація показників ланки гомеостазу – достовірне зниження концентрацій фібриногену (підгрупа ІА – (3,2±0,2) г/л, підгрупа ІБ – (4,1±0,1) г/л, р<0,05), D-димеру (підгрупа ІА – (241,5±11,6) нг/мл, підгрупа ІБ – (517,3±12,1) нг/мл, р<0,05) та РФМК (підгрупа ІА – 0,39±0,2, підгрупа ІБ – 0,55±0,1, р<0,05); – ендотеліальний статус: достовірне зменшення значення VEGF (підгрупа ІА – (38,4±6,1) пг/мл, підгрупа ІБ – (321,8± 14,6) пг/мл; р<0,05, підгрупа ІІА – (42,7±5,8) пг/мл, підгрупа ІІБ – (197,3±13,4); р˂0,05) та ендотеліну-1 (підгрупа ІА – (2,6±0,4) нг/мл, підгрупа ІБ – (17,1±3,2) нг/мл; р<0,05, підгрупа ІІА – (3,1±0,3) нг/мл, підгрупа ІІБ – (11,2±3,0) нг/мл, р˂0,05); – імунний статус: нормалізація клітинного гомеостазу – достовірне зниження кількості Т-лімфоцитів (підгрупа ІА – 0,39±0,04, підгрупа ІБ – 0,70±0,13, р<0,05), CD3+ (підгрупа ІА – 28,24±1,31, підгрупа ІБ – 34,89±1,29, р<0,05) та підвищення ТCD8+ (підгрупа ІА – 17,24±0,33, підгрупа ІБ – 14,76±0,34, (р<0,05); нормалізація гуморального гомеостазу – нормалізація середнього показника В-лімфоцитів (підгрупа ІА – 28,22±0,61, підгрупа ІБ – 24,28±0,9; р<0,05) та відновлення кількості CD22+ клітин (підгрупа ІА – 0,41±0,02×109/л, підгрупа ІБ – 0,52±0,04×109/л, р<0,05). Bисновки. Запропонований лікувально-діагностичний комплекс є ефективним методом для корекції змін ендотеліальних факторів, гемостазу та імунного статусу у вагітних після ДРТ та може бути рекомендований для використання у практичній медицині всім вагітним цієї групи.