ОСОБЛИВОСТІ ПРОЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ (IL-6 І TNF-α) У ДІТЕЙ ІЗ COVID-19 - Лабівка, О. В.; Павлишин, Г. А. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2024)
Мета дослідження – оцінити показники IL-6 та TNF-α у дітей із COVID-19 та їх залежність від ступеня тяжкості захворювання. Матеріали та методи. Обстежено 112 дітей із COVID-19 віком від 1 місяця до 18 років, які перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні. Рівень IL-6 і TNF-α у зразках сироватки крові визначали методом імуноферментного аналізу з використанням стандартних наборів (BT Lab, Китай). Результати дослідження та їх обговорення. Середній вік дітей становив (7,04±5,75) років (95 % ДІ 5,96−8,12). За ступенем тяжкості захворювання: 57 дітей (42,23 %) – із легким перебігом захворювання, 43 дітей (31,86 %) – із COVID-19 середньої тяжкості, 12 дітей (8,88 %) – із тяжким перебігом. Концентрація IL-6 у дітей із легким COVID-19 становила 80,36 нг/мл; при середньотяжкому ступені – 101 нг/мл; а при тяжкому – 151,90 нг/мл (р<0,001). Рівень TNF-α: при легкому ступені тяжкості COVID-19 – 56,7 нг/мл; 97,73 нг/мл при середньому ступені тяжкості та 182,42 нг/мл – при тяжкому ступені (р<0,001). Висновки. Рівень цитокінів IL-6 та TNF-α у дітей із COVID-19 залежить від ступеня тяжкості захворювання. Пацієнти з тяжким перебігом COVID-19 мають достовірно вищі показники IL-6 і TNF-α порівняно з легким та середньої тяжкості COVID-19. У дітей із COVID-19 виявлено корелятивні зв’язки між високими показниками IL-6, TNF-α та С-реактивного білка, ШОЕ, лімфоцитів. Не виявлено гендерних закономірностей щодо цитокінів (IL-6, TNF-α) та вікових особливостей щодо показників TNF-α.