КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК ХВОРОБИ МОНДОРА ГРУДНОЇ ЗАЛОЗИ - Нітефор, Л. В. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2024)
Мета дослідження – описати клінічний випадок, звернувши увагу на рідкісне захворювання грудних залоз – хворобу Мондора, клінічні симптоми якої можуть симулювати рак грудної залози, та проаналізувати діагностичну цінність різних методів візуалізації при даній патології. Матеріали та методи. Описано рідкісний клінічний випадок хвороби Мондора грудної залози, проведено клінічне обстеження пацієнтки із призначенням необхідних методів діагностики, призначено лікування відповідно до діючих клінічних протоколів та проведено динамічне спостереження. Оцінку стану грудних залоз здійснювали відповідно до стандартизованої шкали оцінки результатів мамографії, УЗД та МРТ за ступенем ризику виникнення злоякісних новоутворень грудних залоз BI-RADS (Breast Imaging-Reporting and Data System). Для пошуку актуальної інформації щодо методів діагностики хвороби та підходів до лікування були опрацьовані матеріали з наукометричних баз даних PubMed, Google Scholar, Web of Science, Scopus. Результати дослідження та їх обговорення. Хвороба Мондора – рідкісна патологія грудної залози, що виявляється гострим тромбофлебітом поверхневих вен передньої та латеральних стінок грудної клітки та епігастрія, зокрема його симптоми можуть виявлятися на грудній залозі. У повідомленні описано клінічний випадок хвороби Мондора лівої грудної залози у жінки віком 40 років, що виник після перенесеної ГРВІ. Клінічні симптоми симулювали рак грудної залози. Показано цінність різних діагностичних методів. Мамографія виявилась неінформативною у даному випадку. УЗД дозволило візуалізувати тромбовану поверхневу вену грудної залози. Змін у лабораторних аналізах не було. Консервативне лікування (загальне та місцеве протизапальне) виявилось ефективним. Висновки. Хвороба Мондора грудної залози має доброякісний перебіг та сприятливий прогноз. Ряд спільних симптомів із раком грудної залози вимагає ретельного обстеження пацієнтки відповідно до існуючих протоколів. УЗД із доплерографією є більш інформативним методом діагностики при даній патології, ніж мамографія. Обізнаність про можливість виникнення такої рідкісної патології може запобігти виконанню зайвих у даному випадку процедур біопсії. З огляду на невелику частоту патології, цікавим для вивчення є кожен описаний випадок.