ОСОБЛИВОСТІ СТАТУСУ ВІТАМІНУ D ТА МІНЕРАЛЬНОГО ОБМІНУ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОЛІМОРФІЗМУ BSML ГЕНУ VDR У ДІТЕЙ В ПЕРІОД ДРУГОГО РОСТОВОГО СПУРТУ - Фролова, Т. В.; Осман, Н. С.; Стенкова, Н. Ф.; Терещенкова, І. І.; Сіняєва, І. Р.; Сенаторова, А. В.; Амаш, А. Г. (Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, 2022)
Мета дослідження – встановити особливості статусу вітаміну D та мінерального обміну в дітей в період другого ростового спурту залежно від поліморфізму BSML гену VDR. Матеріали та методи. Обстежено 205 дітей віком 9–17 років, які були розподілені на групи залежно від наявності ростового спурту та його інтенсивності. I групу склали 50 дітей, які за поточний рік прибавили в зрості 8–12 см; у II групу ввійшли 46 дітей, які за поточний рік прибавили у зрості більш ніж 12 см; III група – 109 дітей, які не мали ростового спурту. Обстеження включало аналіз даних анамнезу, оцінку рівня фізичного та статевого розвитку, визначення рівнів кальцію, фосфору, магнію, вітаміну D та поліморфізму гену VDR. Результати дослідження та їх обговорення. В усіх групах дітей спостерігалося зниження рівня кальцію. Так, середній рівень загального кальцію у дітей І групи склав (2,22±0,15) ммоль/л, іонізованого кальцію – (1,12±0,28) ммоль/л. У дітей ІІ групи рівень загального кальцію склав (2,13±0,11) ммоль/л, іонізованого – (0,99±0,10) ммоль/л, у дітей ІІІ групи – (2,26± 0,18) ммоль/л та (1,12±0,10) ммоль/л відповідно. У всіх дітей було діагностовано недостатність або дефіцит вітаміну D. Середній рівень вітаміну D у дітей I групи склав (40,80±9,44) нмоль/л, недостатність виявлено у 9 (18,0 %) дітей та дефіцит – у 41 (82,0 %) дитини. У дітей II групи середній рівень вітаміну D склав (45,6±5,14) нмоль/л, недостатність діагностовано у 6 (13,04 %) дітей, а дефіцит – у 40 (86,96 %) дітей. У дітей III групи середній рівень вітаміну D по групі склав (40,47± 9,49) нмоль/л, недостатність вітаміну виявлено у 18 (16,5 %) дітей, дефіцит – у 91 дитини (83,5 %). При проведені молекулярного дослідження встановлено, що у 48,76 % дітей не виявлено мутацій поліморфізму BSML гену VDR, у 41,32 % дітей виявлено гетерозиготну мутацію, у 9,92 % дітей – гомозиготну мутацію. Висновки. Зниження забезпечення кальцієм на тлі низького рівня вітаміну D впливає на мінералізацію кісткової тканини, проте в період інтенсивного росту дитини більший вплив має неспроможність дитячого організму щодо адекватного формування кісткової тканини. У 100 % дітей рівень вітаміну D не сягав референтних значень.